
-
مقاله سازمان یادگیرنده و یادگیری سازمانی
-
سازمان یادگیرنده به عنوان سازمانی تعریف شده که در آن افراد بهطور مستمر ظرفیت خود را برای دستیابی به نتایج مطلوبشان ارتقا میدهند و به موجب آن الگوهای جدید تفکر پرورانده میشود، آرمانها و آرزوهای جمعی آزاد میشوند و افراد یاد میگیرند که به یکدیگر یاد دهند( سنج، ١۹۹۰ ). تعریفی جدیدتر در این خصوص، یادگیری سازمانی را که با سازمان یادگیرنده مرتبط است( روبلو و گومز، ۲۰١١ )، برجسته میکند و از آن به عنوان ظرفیت یا فرآیندی در سازمان یاد میکند که سازمان را برای کسب، پذیرش و اصلاح حافظهی سازمانی توانا میسازد و در نتیجه رهنمودهایی برای عملیات سازمانی فراهم میکند( لین، ۲۰۰۸ ). در محیط کشور مالزی، چشم اندازهای مختلفی در خصوص اینکه سازمانهای یادگیرنده واقعا چه نوع سازمانهایی هستند، وجود دارد.
یادگیری سازمانی فرآیند کسب دانش، توزیع اطلاعات،تفسیر اطلاعات و حافظه سازمانی میباشد که در شرایط تغییر بطور موفقیت آمیزی خود را تطبیق میدهد.
مدیران،سازمانهایی را طراحی مینمایند که اعضای آن پیوسته به یافتن مشکلات فراروی سازمان و مهمتر از همه،حل آن بپردازند چنین سازمانهایی را در دنیای امروزی «یادگیرنده» مینامند اما در چنین سازمان و محیطی، کلید برنده شدن رهبر،همانا توانایی او در پرورش هوش جمعی تیم خود، حفظ همسویی و ایجاد انرژی در اعضای سازمان است و در نهایت،تلاش برای رضایت مشتری است.
در واقع چنین امری، مدیران را به سوی مفهومی جدیدتر، با عنوان«سازمان یاد دهنده» میکشاند.
در این تحقیقات، اینکه چگونه افراد در سازمانها براساس دانش مدیریتیشان یاد میگیرند، مورد کنکاش قرار گرفته است.
از دهه ۱۹۹۰، همزمان با مفهوم یادگیری سازمانی، یک مفهوم جدید مرتبط با آن ظاهر شد و آن سازمان یادگیرنده بود.
سازمان یادگیرنده لفظی است که به سری جدید سازمانهایی گفته میشود که با قصد خود و به صورت دانسته استراتژیهایی را در برنامهشان قرار میدهند که منجر به پیشرفت روند یادگیری در سازمان شود.
در حالی که جلوه مفهوم یادگیری سازمانی با گذشت زمان در دهه ۱۹۹۰ همچنان برای محققان در جهت درک مفهوم و پروسههای آن جذاب بود، فریبندگی مفهوم سازمان یادگیرنده نیز برای کمک به خلق مدلها در سازمانها به جهت افزایش سودآوری زیاد میشد.
این دو مفهوم که به نوعی یکی بهنظر میرسیدند، از دو منظر اهمیت داشتند.
دیدگاه یادگیری سازمانی بیشتر مفهومی توصیفی و دانشگاهی بود و دیدگاه سازمان یادگیرنده بیشتر جنبه دستورالعملی و تجربی داشت.
نظرات شما عزیزان:

